Suriname: Bio boerderij Pikin Sranan

2 reacties
Paramaribo, Suriname, Zuid-Amerika en Caraïben

Vorig weekend ging ik op bezoek bij bio boerderij ‘Pikin Sranan’ in Lelydorp, een plaatsje net buiten Paramaribo. Wat begon als bio-tour eindigde in een dag vullend programma waarbij ik een uniek kijkje kreeg in de passie van eigenaar Dennis Tauwnaar. Dit resulteerde in deze bijzondere reportage met een openhartig interview, een uitzonderlijke sneak-peak en het uitgebreide verhaal achter deze hidden gem in Suriname!

Bio boerderij – een unieke hidden gem

Een tijdje terug tipte een Surinaamse collega mij: “De bio boerderij van Dennis Tauwnaar, daar moet je eens naar toe! Dat is leuk voor je blog!” zei hij. Zijn moeder had het weekend er voor meegedaan aan de bio tour en was helemaal verkocht. Reden genoeg voor mij om achter mijn computer te kruipen en wat meer informatie te zoeken. Ik benaderde meneer Tauwnaar die meteen enthousiast reageerde en vertelde dat hij in het weekend weer een bio tour had. Ik mocht van hem aan de rondleiding deelnemen en hem interviewen. Super leuk, dus vol goede moed vertrok ik op de vroege zaterdagochtend naar Lelydorp om zijn bio boerderij te bewonderen!

Bio Tour

Bij Pikin Sranan werd ik hartelijk ontvangen met een verse ananassap. Het grote, houten bord met daarop in rood geverfde letters ‘No G.M.O.’ (genetisch gemanipuleerde organismen red.) viel mij direct op. “Ja, die zul je hier niet vinden. Ook geen kunstmest of andere chemicaliën. Alles is 100% biologisch.” vertelde Dennis. Voor Suriname is dat best uitzonderlijk aangezien veel gewassen met chemicaliën worden bespoten om de rijke fauna van het land, die groentes en vruchten soms aantast, te vermijden. Dennis heeft daar andere oplossingen voor en dat laat hij tijdens zijn bio tour zien.

Pikin Sranan organiseert de bio tour om transparantie te bieden tussen de producent en consument. “De tour is niet bedoeld om mensen wat op te leggen. Ik doe dit om mensen in Suriname en daarbuiten te laten zien wat er op onze bio farm gebeurd. Mijn bedoeling is om kennis uit te wisselen, mijn verhaal te vertellen en met mensen te delen… Een stukje bewustwording te creëren. Het is up to you wat je uiteindelijk met de informatie doet.” legt Dennis uit.

Een duidelijke stelling en ik moet zeggen zo komt de hele tour ook over. Geen opdringerige praatjes over hoe je gezond moet leven of eten, maar een interessante en leerzame ervaring waarbij al je zintuigen worden geprikkeld. Het zien, proeven, ruiken en voelen van de producten op de bio farm staat centraal.

De andere deelnemers druppelen binnen en als het gezelschap compleet is begint Dennis met de uitleg over wat er precies op de bio farm gebeurt, gaan we in gesprek over het gebruik van chemicaliën in de landbouw en krijgen we een rondleiding door de boerderij.

Bij de verschillende gewassen die door Pikin Sranan worden geteeld staan we stil. Op de bio farm worden zowel plantensoorten als groenten en fruit verbouwd. De groenten en fruit worden gebruikt op de boerderij en daarnaast verkocht in een winkel op de Franchepanestraat (nr. 55) in Paramaribo. De planten die Tauwnaar verbouwd hebben veelal een positieve werking op het lichaam en worden verwerkt tot thee soorten. De bio tour wordt afgesloten met een lekkere, gezonde lunch die (op de vis na) volledig afkomstig is van de boerderij zelf.

100% biologisch – van telen tot thee

De diversiteit van kruiden soorten die bij Pikin Sranan worden verbouwd is groot. Zoals ik al schreef hebben de meeste kruiden een positieve werking op het menselijk lichaam. “Geen medicinale werking.” benadrukt Dennis. Kruiden soorten die bij Pikin Sranan worden geteeld zijn onder anderen:

  • Moringa oleifera,
  • Marfa (lippia alba),
  • Bos zuurzak,
  • Kattensnor (Kumis kucing) en
  • Sambong.


Op de website van Pikin Sranan vind je meer uitleg over de verschillende kruiden soorten en hun werking.

Bun Sani producten

De kruiden die op de bio farm worden geteeld worden als thee verkocht onder het merk ‘Bun Sani’ (goed spul). Naast de theeën van Tauwnaar bestaat de productlijn van het merk ook uit onder anderen: kokosolie, kokos zeep en rijst die ook 100% biologisch zijn. Opvallend is ook dat deze producten in doorzichtige verpakkingen worden aangeboden. “Dat doen we bewust, zo kan iedereen het product koopt zelf zien en keuren.” licht Tauwnaar toe. 

Ik vraag Dennis wat het keerpunt voor hem is geweest om biologische landbouw te bedrijven. “De liefde voor mijzelf.” antwoord hij. “Ik was bezig in de tuin te werken toen ik een black-out kreeg. Ik besefte mijzelf dat ik eigenlijk helemaal verkeerd aan het eten was. Veel te veel smaak- en kleurstoffen, geen natuurlijke producten. Toen dacht ik… dat gaan we dus even anders doen!” “Op een gegeven moment waardeerde ik het zo erg en vond ik het biologische eten zo veel lekkerder dat ik het ook wilde doen voor de mede mens, zo ben ik met Pikin Sranan op grote schaal begonnen.” “De mens is een natuur product, ik geloof er in dat er in de natuur op haar beurt weer producten zijn om ons als mens te helpen.”

Sneak-peak

Als de andere deelnemers na de lunch weer vertrekken heeft Dennis nog een verrassing voor mij: ik mag mee naar de landbouwgrond in het binnenland om daar alvast een sneak-peak te krijgen van het nieuwe ‘Pikin Sranan project’!

Na een ongeveer een half uurtje rijden komen we aan bij het indrukwekkende stuk grond midden in de Surinaamse Savanna. Wat moet er met immens veel passie, hard gewerkt zijn aan deze prachtige plek. Ik ben helemaal flabbergasted. Midden in de enorme jungle staan honderden kleine plantjes, die met heel veel zorg en aandacht gepoot zijn. Ananas, watermeloen, Moringa, Marfa, boontjes, paarse basilicum… Ik kijk mijn ogen uit! Bij iedere blik op dit enorme veld ontdek ik wel iets nieuws.

“Net Jurassic Park hé?” Grapt Tauwnaar, maar zo voelt het echt op deze plek waar de bomen letterlijk 50 keer zo hoog zijn als ik. Over een paar maanden zal hier een resort verschijnen waar mensen heerlijk kunnen ontspannen, kruiden massages kunnen krijgen en natuurlijk kunnen genieten van de 100% biologische producten van Pikin Sranan. Één ding weet ik zeker: tegen die tijd dat het klaar is kom ik zeker langs om het eindresultaat dan met eigen ogen te bewonderen!

Wil je zelf in Suriname deelnemen aan de bio tour van Pikin Sranan? Neem dan contact op met de bio-farm via de website of bel +597 368187 voor meer informatie.

Advertenties

2 thoughts on “Suriname: Bio boerderij Pikin Sranan”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s