Chicago: Het verhaal achter de Chicago Skyline!

2 reacties
Chicago, Noord-Amerika

De architectuur van Chicago heeft geschiedenis geschreven en heeft daarnaast de ontwikkeling van de Amerikaanse architectuur voor een groot deel beïnvloed. De bouwstijlen en technologische ontwikkelingen van veel belangrijke architecten vinden hun ‘roots’ in Chicago.

Chicago – geboorteplaats van de Amerikaanse Architectuur

De skyline van Chicago, zoals we die vandaag de dag kennen, bestaat uit verschillende prominente gebouwen. Wat is het verhaal achter deze imposante skyline en hoe heeft Chicago zich ontwikkeld tot de grondlegger van de Amerikaanse architectuur? In deze blogpost het verhaal achter de bouwwerken in ‘The Windy City’.

Chicago riverwalk

Rondvaart over de Chicago River – een insiders’ tip?

Tijdens mijn afstudeerstage vorig jaar ontmoette ik iemand die in Chicago geboren en getogen is. Toen ik haar vertelde dat wij naar Chicago zouden gaan stuurde ze mij meteen haar ‘Chicago Bible’: een overzicht van al haar favoriete plekjes in Chicago. Fijne restaurants, gezellige barretjes, hotspots voor snacks en ultieme hidden gems. Eigenlijk was ik een beetje verbaast dat in dit lijstje als must do de ‘Architectural boat tour’ stond, dat leek mij toch meer iets voor toeristen… Toen ik op de boot zat, met een sensationeel uitzicht over Chicago en de levendige verhalen van de tour guide was ik pas écht overtuigd… Deze rondvaart was een hele leuke manier om de hidden gems van de stad en verhalen achter Chicago te ontdekken!

Great Chicago Fire – waar het allemaal begon

In oktober 1871 werd Chicago getroffen door een verwoestende brand, die ook wel bekend staat als de ‘Great Chicago Fire’. Driehonderd mensen overleden als gevolg van de vuurzee en de stad werd compleet verwoest. Één van de weinige landmarks in Chicago die de brand overleefde en vandaag de dag nog steeds te bezichtigen is, is de Chicago Water Tower.

De grote brand betekende voor Chicago dat de stad zich letterlijk weer vanaf de grond moest opbouwen. Eigenlijk is dat waar Chicago begon met het schrijven van geschiedenis op architectonisch gebied. In 1880 startte men in Chicago met het onderzoeken van stalen-frame constructies waardoor hogere gebouwen konden worden gebouwd. Één decennia later, in 1890, gingen architecten in Chicago ook experimenteren met grote oppervlakten van glas. Dat was waar de basis werd gelegd voor de moderne wolkenkrabber, zoals we die vandaag de dag in heel veel wereldsteden zien.

Chicago landmarks

Op de foto’s hierboven zie je een aantal gebouwen die de architectuur van Chicago kenmerken. Het gebouw met een licht gebogen voorgevel op de meest rechtse foto boven in is 333 Wacker Drive dit gebouw huisvest Nuveen Investments in Chicago. Architectenbureau Kohn Pederson Fox Associates ontwikkelde deze landmark die in 1983 officieel werd geopend. De groene glasplaten zijn bedoeld om de andere mooie gebouwen tegenover de constructie te weerspiegelen.

De foto daarnaast laat op de achtergrond de wereldberoemde Willis Tower (vroeger Sears Tower) zien. Van 1974 tot en met 1997 was dit het hoogste gebouw ter wereld. Het gebouw bestaat eigenlijk uit drie torens die tegen elkaar aan staan. Op de 103e verdieping van de Willis Tower bevind zich het Skydeck. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht over de stad.

Het rode gebouw met een klok in de toren, op foto rechts onder, is het Reich Murdoch Center. Dit is een landmark die dateert uit Chicago’s industriële tijdperk. Het was eens een magazijn en centrum voor voedselverwerking. Door de strategische ligging (aan de Chicago River, tussen LaSalle en Clark street) was het Reich Murdoch Center de ‘gateway’ van downtown Chicago naar River North.

De laatste landmark op de bovenstaande foto’s (links onder) is de Wrigley Building. Toen deze in 1920 gebouwd werd, bestonden er nog helemaal geen hoge kantoorgebouwen langs de Chicago River en Michigan Avenue bridge. Het gebouw werd ontwikkeld door architectenbureau Graham, Anderson, Probst & White voor kauwgum-magnaat William Wrigley Jr. die hier het hoofdkantoor van zijn bedrijf wilde vestigen. De Wrigley Building was het eerste kantoorgebouw in Chicago met airconditioning.

Marina Towers

Twee andere iconische torens in Chicago zijn de Marina City Towers. Deze torens werden in de jaren ’60 gebouwd. Het concept was destijds bijzonder innovatief en werd gezien als een kleine stad op zich: commerciële venues werden gemixt met woningen. De onderste verdiepingen van het complex bestaan vandaag de dag nog steeds uit parkeerplaatsen, daarboven vind je verschillende restaurants, een theater, zwembad, winkels, bowlingbaan en appartementen.

Chicago Marina City Towers

Wist je dat…?

  • Het woord ‘skyscraper’ (wolkenkrabber) ook in Chicago geboren is? Althans, de Chicago Daily was de eerste krant die het woord in geschrift gebruikte (op 25 februari 1883).
  • 35 East Wacker Drive één van de beruchte speak easies van Al Capone huisvestte tijdens de drooglegging van Chicago in de jaren ’20?
  • Het verhaal zich de ronde doet dat de Burnham Brothers die de Carbride & Carbon Building ontwikkelde als knipoog, tijdens de drooglegging van Chicago, het gebouw hebben ontworpen om op een donkergroene fles champagne te lijken?
  • Onder de Boeing Headquarters spoorlijnen lopen? Daarom is het gebouw voorzien van een X-constructie met een extra ‘draag gevel’ aan de bovenkant van het gebouw.

Chicago view River

Zelf een rondvaart maken over de Chicago River?

En er is natuurlijk nog veel meer, te veel om in één blogpost te beschrijven. Wil je alles weten over de architectuur van Chicago en deze betoverende gebouwen met eigen ogen zien? Dan mag je de Architectural boat tour natuurlijk niet missen tijdens je trip naar Chicago.

Er zijn verschillende rederijen met diverse opstap plekken die deze boat tours uitvoeren. Wij kozen voor de Architectural boat tour van Shoreline Sightseeing. Deze vertrok vanaf de Chicago River Walk bij Michigan Avenue Bridge. De ticket voor een rondvaart kostte $39 per persoon en duurde ongeveer 75 minuten.

Ik vond de rondvaart een onvergetelijke ervaring en kan hem je zeker aanraden!

Advertenties

2 thoughts on “Chicago: Het verhaal achter de Chicago Skyline!”

  1. Pingback: Chicago: City guide | Inside City Guide

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s