Paramaribo: Algemene tips

12 reacties
Paramaribo, Suriname

Paramaribo is de exotische en bruisende hoofdstad van Suriname! Afgelopen augustus verhuisden wij als expats naar deze heerlijke stad in Zuid-Amerika, de hoogste tijd dus om vanaf nu op Inside City Guide mijn ‘insiders’ tips uit Paramaribo met jullie te delen!

Tips uit Paramaribo

De komende jaren wonen we als het goed is in het zonovergoten Paramaribo en wat is het hier tot nu toe heerlijk (I <3 SU)! Het leek mij een goed idee om te beginnen met een blogpost waarin ik wat algemene tips geef over Paramaribo. Geen specifieke artikel over één bepaalde hotspot dus deze keer, maar tips die volgens mij bruikbaar zijn als je Paramaribo gaat bezoeken.

Paramaribo Suriname

Vervoer vanaf de luchthaven ‘Zanderij’

Laat ik beginnen met het vervoer vanaf de luchthaven ‘Zanderij’ of ‘Johan Adolf Pengel International Airport’ zoals de luchthaven officieel heet. Kom je overdag aan op Paramaribo? Lucky you! Het uitzicht vanuit je vliegtuigraam voor de landing is echt adembenemend.

Suriname vanuit de lucht

Als je eenmaal op de luchthaven aangekomen bent en je je koffers van de bagageband hebt gehaald loop je door een gang waarin de ene na de andere taxichauffeur je zal aanbieden om je naar de stad te brengen.

Luchthaven Suriname Zanderij Johan Adolf Pengel

Heel eerlijk? Ik zou je aanraden om deze chauffeurs vriendelijk te bedanken en niet met ze mee te gaan. Sommige hotels (Torarica en het Marriott onder anderen) hebben hun eigen airport service, die kun je natuurlijk gebruiken als je in het desbetreffende hotel verblijft, maar mijn tip:

Wij gebruiken altijd de airport service van de De Paarl in Suriname. De Paarl is een betrouwbaar taxi bedrijf en heeft een eigen stand in de luchthaven (helemaal aan het einde, links van de hoofduitgang). Bij hun stand kun je om een taxi naar de stad vragen, maar je kunt ook super gemakkelijk een airport transfer reserveren op hun website.

Overnachten in Paramaribo

In Paramaribo heb je verschillende accomodaties, voor ieder budget. Persoonlijk vind ik Hotel Torarica het fijnste hotel in Paramaribo. De service is prima, de ligging aan de Suriname rivier is geweldig, de kamers zijn super schoon en het hotel heeft ontzettend veel voorzieningen (een zwembad, gym, tennisbaan, restaurants en nog veel meer).

Hotel Torarica

Torarica heeft in totaal drie accomodaties: het hotel Torarica (het meest levendige hotel en super geschikt om je vakantie door te brengen) en het Royal Torarica (in dit hotel verblijven meer zakelijke gasten). Daarnaast is ecotoerisme booming in Suriname, de laatste accommodatie van de hotelgroep is dan ook het Eco Resort inn. Deze accommodatie is vooral geschikt als je naast de stad vooral het binnenland van Suriname wilt gaan verkennen.

Vervoer in Paramaribo

Als je dan eenmaal aangekomen bent in de stad en je hotelkamer op orde hebt is het natuurlijk tijd om de stad te verkennen! Laat je niet misleiden door de verhalen op internet die vertellen dat Paramaribo een fijne stad is om per voet te verkennen, met het openbaar vervoer te reizen of doorheen te fietsen. Dat laatste is namelijk levensgevaarlijk. Er gebeuren hier dagelijks ontzettend veel verkeersongevallen en meestal zijn fietsers of bromfietsers het slachtoffer, dus de beste manier om je door de stad te bewegen is echt per auto. Neem een taxi of huur een auto. Internationale verhuurbedrijven zoals Avis en Europecar hebben hier gewoon een vestiging dus daar kun je prima een auto huren.

Parkeren in Paramaribo

Betaald parkeren bestaat niet of nauwelijks in Paramaribo dus in het centrum van de stad is het vaak lastig om te parkeren want alle reguliere parkeerplaatsen zijn meestal gevuld. Als je naar het centrum wilt kun je daarom het best een taxi nemen, want in het centrum zelf is lopen wel goed te doen, hier zijn over het algemeen gewoon stoeppen aangelegd (die zie je verder in de stad eigenlijk niet, mensen lopen dan in de berm).

Binnenstad paramaribo vogel

Het centrum van Paramaribo

Het centrum van Paramaribo vind ik zelf een heerlijke plek om lekker rond te struinen. Het centrum van de stad staat namelijk niet voor niets op de ‘Unesco Werelderfgoed Lijst’. Dus een bezoekje aan de binnenstad mag tijdens je trip natuurlijk niet ontbreken!

Paramaribo binnenstad

De leukste looproute naar het centrum vind ik persoonlijk vanaf Ford Zeelandia, een klein stukje langs de Suriname rivier en dan via het Onafhankelijkheidsplein door de Henck Arronstraat naar de Zwartenhovenbrugstraat. Als je deze route loopt kom je door het historische centrum van de stad en vanaf de Zwartenhovenbrugstraat kun je alle winkelstraten verkennen (hierover meer verderop in deze blogpost).

De waterkant

Een bekend plekje aan de rand van het centrum is de waterkant. Dit is de plek waar de locals hun boodschappen doen op de centrale markt. Het is best bijzonder om de combinatie van rust en hectiek op deze plek te zien. De meeste mensen zitten rustig aan de waterkant wat te drinken of lopen met hun boodschappentasjes de markt uit, terwijl de auto’s en bussen op de rijbaan hard voorbij toeterend langs racen.

Paramaribo Waterkant

Mocht je toch gebruik willen maken van het openbaar vervoer in Paramaribo, dan vind je aan de waterkant ook het centrale busstation. De bus werkt hier niet zoals in Nederland. Er is één bedrijf dat een aantal buschauffeurs in dienst heeft, maar verder zijn het particulieren die een bus hebben gekocht en bij de overheid hebben aangegeven een bepaalde lijn te willen rijden. Dat betekend dat er wel ‘buslijnen’ bestaan, maar je kunt nergens vinden waar ze heen gaan of waar je kunt overstappen.

Hetzelfde geldt voor bushaltes, die bestaan hier alleen bij de waterkant en aan de weg naar de luchthaven, in de rest van de stad moet je gewoon wachten tot er een bus langs komt en dan je hand opsteken om aan te geven dat je mee wilt gaan. Heel avontuurlijk maar, nogmaals, ik raad je niet aan om deze vorm van vervoer in Paramaribo te gebruiken.

De Palmentuin

De Palmentuin is eigenlijk het ‘stadspark’ van Paramaribo. Het is een leuke tuin om overdag een wandelingetje door heen te maken.

Palmentuin Parmaribo

Early birds

Misschien zie je in de Palmentuin mannen lopen met een vogelkooitje, dat is hier in Suriname heel gebruikelijk. Heel veel mannen hebben namelijk een zangvogeltje – deze zijn echt super schattig. Zangvogels zijn in Suriname een nationale mannen hobby, op zondagochtend staat dan ook het hele Onafhankelijkheidsplein vol met mensen die hun zangvogeltje bij zich hebben, wil je dit meemaken? Quess what? It is for early birds only! Omdat de zangvogeltjes niet lang in de hitte mogen staan begint het event al vroeg in de ochtend (rond 7.00u – afhankelijk van het ‘seizoen’), vroeg opstaan geblazen dus, want voor de zon fel wordt is iedereen alweer weg.

Winkelen in Paramaribo

Winkelen in Paramaribo kun je het best doen in het centrum: de winkels in de Domineestraat, de Maagdenstraat en de Jodenbreestraat vind ik het leukst. Deze straatjes zijn altijd heel levendig dus ook gewoon leuk om lekker door heen te wandelen.

Domineestraat Paramaribo

Daarnaast heb je in Paramaribo twee grote malls: de Maretraite Mall (deze vind je in Paramaribo Noord) en de Hermitage mall (deze is gelegen in Paramaribo Zuid). Als het om de malls gaat vind ik de Hermitage mall de fijnste plek om te winkelen – het winkelaanbod is hier wat gevarieerder en de mall is ook wat mooier om te zien… en de Hermitage mall heeft koopzondag! Dat is hier ongeveer uniek in Paramaribo, het is echt een verademing om op zondag vanaf 16.00u nog even snel wat dingetjes te kunnen halen.

Insiders tips uit Paramaribo

Vanaf nu ga ik natuurlijk ook mijn insiders tips van Paramaribo met jullie delen en dat zijn er genoeg want wat is Paramaribo een heerlijke stad! Zeg nou zelf: het hele jaar door zon, lekker eten, vriendelijke mensen en bijkomen van je dag met een verfrissende, verse kokos (ja vers kokoswater, uit een kokosnoot, wordt hier ‘een verse kokos genoemd’, net zoals mango’s hier ‘manja’s’ heten en limoenen ‘lemmetjes’), dat is toch geweldig!.

Paramaribo cocoswater

Er valt hier ontzettend veel te ontdekken, ik ben benieuwd wat jullie van mijn Paramaribo tips zullen vinden!

Advertenties

12 thoughts on “Paramaribo: Algemene tips”

 1. Wat leuk dat je in mijn vaderland verblijft. Ben er nu al een aantal keren geweest maar ben echt nog op weinig plekken geweest dus ik volg je tips want december kom ik die kant op en dan heb ik ieder geval jouw tips erbij.

  Like

  • Hi Zippora,

   Thanks, wat leuk! Wat zijn jouw favoriete plekken in Suriname tot nu toe? Voor december zullen er zeker nog meer hotspots en hidden gems op Inside City Guide komen te staan dus stay tuned ;-).

   Nathalie

   Liked by 1 persoon

   • Ik heb eigenlijk niet echt een favoriete plek anders dan met mijn familie zijn (en voorheen heel veel feesten dus geen tijd voor sightseeing). Maar vond broki vlakbij de waterkant altijd wel chill met hun hangmatten, boven terras zwembad krasnapolsky, brunchen op zondag bij torarica. Ben nu al 3 jaar niet meer geweest maar weet dat er is genoeg te zien is. Nu tijd ervoor maken om ze te bezichtigen.

    Like

   • Broki ben ik nog nooit geweest – dus dat is nieuw voor mij :) Het terras van Krasnapolsky is inderdaad ook heerlijk! Tegenwoordig heeft Torarica op zondagmiddag ook altijd een leuk feestje: Revive – wellicht leuk om in december nog even naar toe te gaan! Als je nog vragen heb of op zoek ben naar specifieke tips let me know!

    Liked by 1 persoon

   • J.Hoft schreef:

    Hoi Nathalie, ik ga begin augustus met mijn familie naar Suriname. Mijn dochtertje en mijn zoontje gaan voor het eerst mee. Ook gaan er een aantal vrienden van ons ook mee naar Suriname. Wij willen heel veel van Suriname zien. Kan jij mij vertellen waar een mooie plek is in het binnenland van Suriname is om een paar dgn te verblijven?

    Like

   • Hallo J.Hoft, wat leuk dat jullie lekker naar Suriname gaan met zo’n leuk gezelschap! Het binnenland van Suriname is prachtig en er zijn zo ontzettend veel plekken die geweldig zijn om te bezoeken. Ik zou in ieder geval de volgende plekken aanraden (dan kunnen jullie zelf kijken wat het best bij jullie reisgezelschap past en waar jullie het liefst naar toe willen):

    – Brownsberg
    – Brokkopondo meer
    – Anaula
    – Raleighvallen
    – Danpaati
    – Isadou
    – Bakaaboto
    – Kabalebo
    – Blanche Marie watervallen en
    – Matapica

    Wel zou ik adviseren om met een georganiseerde tour naar het binnenland te gaan. De wegen zijn (bijvoorbeeld naar de Blanche Marie watervallen) niet altijd overal goed begaanbaar dus goed gereedschap meenemen (zoals een kettingzaag) is vaak wel noodzakelijk en met een tour is dat altijd goed geregeld.

    Vooraf tourtjes boeken kan bijvoorbeeld heel goed via Waterproof Suriname, Orange Tours of wanneer jullie er zijn gewoon hier in Suriname.

    Als jullie nog andere vragen hebben – just let me know! Alvast heel veel plezier met het voorbereiden van deze prachtige trip!

    Like

 2. Jan Erik schreef:

  dag Nathalie,

  heel leuk en handig je tips, we komen begin januari 2 weken kijken of het klopt. Missen net oud & nieuw dat schijnt helemaal mooi te zijn. dag Ingrid & Jan Erik

  Like

  • Dag Ingrid, Jan en Erik! Wat leuk dat jullie mijn blog gevonden hebben? Hebben jullie de andere tips voor Paramaribo ook gevonden, alle leuke restaurantjes, hotspots en hidden gems van de stad vinden jullie hier ;-). Wat ontzettend leuk dat jullie in januari naar Suriname komen! Oud & nieuw (Owru Yari) is hier inderdaad een echte aanrader – Lonely Planet heeft de stad meerdere malen uitgeroepen tot één van de meest spectaculaire steden om de jaarwisseling te vieren – dus wat dat betreft is het zeker een geweldige belevenis! Mochten jullie nog specifieke vragen hebben of tips wensen, just let me know! Ik help jullie graag!

   Like

 3. Monique schreef:

  Hallo Nathallie

  Heb je nog tips qua autoverhuur in Paramaribo? Betrouwbaar maar niet te duur? En niet al te oude auto’s? Wij gaan in augustus 3 weken rondreizen in Suriname en willen 2 dagen met de auto naar Nickerie (Bigi Pan).
  Dank alvast voor je reactie en een hele informatieve blog, super!

  Like

  • Hi Monique, dank voor je leuke bericht! Voor wat betreft autoverhuur kan ik Fernandes Autohandel aanbevelen (www.fernandesautomotive.com), ook Ross Car Rental en Avis zijn absoluut betrouwbare partijen. Ik denk dat de prijs vooral afhangt van het type auto wat jullie kiezen al zou ik voor een trip naar Nickerie (Bigi Pan) wel een SUV of pick-up aanraden mochten jullie ook kleine stukjes off-road willen gaan.

   Like

 4. Mies Tamsiran schreef:

  Hoi Nathalie,
  Weet u zo welke plekken in het binnenland geschikt zijn voor mijn 80 jarige moeder? Baakaboto lijkt mij minder geschikt, of niet? Qua lange reis en geen vlakke bodem.
  Blij met je super blog’s! Keep the good job!
  Alvast grandtangi!
  Met vriendelijke groet,
  Mies

  Like

  • Beste Mies, dank voor je leuke reactie! Natuurlijk help ik je graag je vraag! Veel plekken in het binnenland hebben eigenlijk niet zo’n stabiele ondergrond (door de wortels van de bomen in het regenwoud) de Surinaamse Savanne is echter goed begaanbaar en heeft prachtige plekken (achter Zanderij) en natuurpark Brownsberg heeft ook redelijk goed begaanbare wegen (al zou ik het niet aanraden om bijvoorbeeld naar de watervallen te gaan). Van een eerder gezelschap dat twee jaar geleden met iemand van dezelfde leeftijd is geweest weet ik dat ze via Tourbox (naast ’t Vat) speciale tours hadden georganiseerd voor iemand die wat minder mobiel was en een rolstoel gebruikte. Wellicht dat zij, op basis van jullie wensen, het perfecte pakket kunnen samenstellen op basis van hun ervaring!

   Ik hoop dat je hiermee geholpen bent!

   Groeten,

   Nathalie

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s