Kopenhagen: Deens design museum

1 reactie
Kopenhagen

Bekijk de hoogtepunten uit de Deense design geschiedenis en de ontwerpen die hierop van invloed zijn geweest in het grootste design museum van Denemarken.

Bijzonder museum

Het Deens design museum is een centrale expositieruimte voor industrieel ontwerp en toegepaste kunst in Scandinavië. Het museum is opgericht in 1890 en door de jaren heen is hier heel wat kunst verzameld. Sinds 1926 is het Deens design museum gevestigd aan de Bredgade, in het hospital van de voormalige Koning Frederik. Behalve de bijzondere collectie heeft het museum een prachtige tuin. In de zomer kun je hier heerlijk vertoeven met een koel biertje op het terras van het museum café.

Deens Design museum

Het grote archief van het museum dient als centrale bron voor onderzoek. De resultaten van dit onderzoek naar de geschiedenis van kunst en design worden gepresenteerd in de tentoonstellingen van het museum, publicaties en educatief materiaal.

Historische collecties en moderne toegepaste kunst

In het Deens design museum vind je ook historische collecties van Europese en Aziatische toegepaste kunst. Vooral Chinees keramiek, Frans en Duits porselein en Engels en Frans meubilair uit de 18e eeuw. Je denkt misschien wat heeft dit met Deens design te maken? Dat kun je lezen op de informatieve displays naast de ontwerpen. Hier wordt uitgelegd wat deze kunst voor betekenis heeft gehad voor de ontwikkeling van Deens design door de jaren heen. Ik moet wel heel eerlijk zeggen, wat ik een beetje jammer vond is dat de Engelse toelichting in het museum beperkt is.

Collectie Deens Design museum

Persoonlijk vond ik de tentoonstelling van 20e eeuwse Deense toegepaste kunst en industriële vormgeving het leukst. Dit is design uit de periode van Poul Henningsen, Kaare Klint en Arne Jacobsen. Alle ontwerpen van deze Deense grootheden zijn hier samengebracht op een paar vierkante meter.

Deens Design museum motor

Naast Deens design zoals stoelen, tafels en textiel vind je ook andere bijzondere industriële ontwerpen in de vaste expositie, zoals de motor op de foto hierboven. Bekijk de website van het museum voor een overzicht van de tijdelijke exposities.

Advertenties

One thought on “Kopenhagen: Deens design museum”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s