Kopenhagen: Landmarks

Plaats een reactie
Kopenhagen

Kopenhagen is een gevarieerde stad als het gaat om architectuur. In deze blog een overzicht van de meest opvallende architectonische hoogstandjes in de Deense hoofdstad.

In de architectuur zie je terug dat Kopenhagen een rijke geschiedenis heeft. Vlak bij toeristische trekpleisters als de Strøget en de kleine zeemeermin vind je 17e eeuwse bouwwerken zoals de Rundetaarn en het Kastellet, daarnaast heeft de stad drie prachtige Koninklijke paleizen en uiteraard mag je de pittoreske, gekleurde vissershuisjes aan de haven niet missen. Naast deze historische gebouwen vind je in Kopenhagen vier moderne ontwerpen die de stad kenmerken:

1. Grundtvig kirke

Als eerste op dit lijstje: de Grundtvig kirke. Deze moderne, gotische kerk is een nationaal monument, gebouwd in de periode 1920 -1930 ter ere van theoloog en schrijver Grundtvig.

Kopenhagen Grundtvig church

De Grundtvig kirke is de enige landmark in dit rijtje die niet aan het water staat, maar midden in een woonwijk. Je vindt de kerk in Bispebjerg, een wijk buiten Kopenhagen, ongeveer 6 km. vanaf het centrum van de stad.

2. Operaen

Het operagebouw van Kopenhagen is door Maersk geschonken aan de stad en is gebouwd tegenover paleizencomplex Amalienborg, zodat de Deense Koninklijke familie het bouwwerk vanuit hun huis kon zien. Het imposante gebouw werd geopend in 2005 en staat op de oever van Holmen.

Kopenhagen Opera house

Het enorme auditorium is een meesterwerk wat betreft akoestiek, aan alles is gedacht; van de stoelen die bekleed zijn met velours dat geen geluid absorbeert tot de afstand tussen de voorkant van het podium en de achterwant, die zorgt voor de perfecte tijdspanne voor meer helderheid van de opera.

3. Royal play house

De Royal play house in Kopenhagen is ontworpen door de locale architecten Lundgaard & Tranberg. Het gebouw is op Venetiaanse wijze gestut op houten palen.

Kopenhagen playhouse

Vanuit het restaurant heb je een geweldig uitzicht over de haven en vanaf de eikenhouten promenade kun je het operagebouw goed zien.

4. Black Diamond

De zwarte diamand is een moderne uitbreiding van de Koninklijke bibliotheek. Het gebouw werd geopend in 1999 en is het werk van de Deense architecten Bjarne Hammer, Morten Holm, Kim Holst Jensen, John E lassen en Morten Schmidt. In de ‘Black Diamond’ staan ruim 4,5 miljoen boeken, daarnaast zijn er in het gebouw diverse expositieruimtes.

Kopenhagen Black Diamond

Een tijdje geleden moest de bibliotheek nieuwsgierige bezoekers de deur wijzen omdat ze lezers stoorden. Dus jazeker, student zijn in Kopenhagen heeft een voordeel: met onze boeken onder de arm konden we genieten van het prachtige gebouw.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s