Kopenhagen: Vrijstad Christiania

Plaats een reactie
Kopenhagen

Architectuur, art en winkels zijn natuurlijk altijd leuk om te bekijken, maar wil je tijdens je stedentrip naar Kopenhagen echt iets anders zien? Dat moet je vrijstad Christiania bezoeken! In het stadje, dat gesticht is door hippies in de jaren ’70, krijg je een heel ander beeld van Kopenhagen.

Oude hippie stad

In 1971 kraakte een groep hippies de militaire kazerne in Bådmandsgade, dat was het begin van hun eigen ‘vrijstad’. Deze oorspronkelijke hippies kom je nu nog tegen in Christiania. De meeste wonen niet meer in de kazerne, maar in zelf gebouwde huizen in de stad. Na de jaren ’70 mocht Christiania onder het mom van ‘sociaal experiment’ gewoon blijven bestaan. Vandaag de dag is de stad een mix van creatieve huizen, ateliers, eettentjes, kroegjes en natuur.

Christiania

In Christiania wonen ongeveer 1.000 mensen. Ze vormen een gemeenschap waar je niet gemakkelijk lid van kunt worden en volgen hun eigen regels. Christiania is zo onafhankelijk mogelijk van de Deense overheid; inwoners betalen geen belasting, softdrugs wordt in het openbaar gebruikt en honden lopen gewoon los.

Pittoresk

Christiania is niet helemaal iets voor mij, maar één ding moet ik zeker zeggen; het is een unieke plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad.

Christiania

Als je Christiania binnen gaat door de hoofdingang zul je dat niet meteen zeggen. Gelukkig ontdekte we al snel de ‘achterkant’ van de stad. Tijdens een wandeling door de natuur of op de bankjes aan het water kun je rustig je gedachten laten bezinken.

Kunst en cultuur

Christiania heeft een eigen school, postkantoor, kleine supermarkt en zelfs een manege. Daarnaast vind je in het centrum van de stad verschillende kroegjes en eettentjes.

Kunst in Christiania

Christiania is een creatieve stad, omdat de inwoners van de stad hun huizen zelf bouwen vind je woningen in alle soorten en maten. Behalve de creatieve huizen bekijken kun je er ook veel kunstgalerijen en ateliers bezoeken. In de stad zijn verschillende ambachtelijke bedrijfjes gevestigd; van sierraden makers tot kunstenaars. Helemaal hip zijn de bakfietsen die in Christiania worden gemaakt, die zie je overal in Kopenhagen terug.

Pusher street

Softdrugs mag in Christiania dus ‘vrij’ gebruikt worden. In ‘Pusher street’ staan de verschillende tentjes waar softdrugs wordt verkocht. Schrik niet als je de vrijstad bezoekt en de politie ineens op de stoep staat. Een paar keer per maand worden er namelijk invallen gedaan om de verkoop van softdrugs tegen te gaan.

Christiania

Bezoek je Christiania met kinderen? Dan kun je beter niet via de hoofdingang de stad binnen gaan, je komt dan namelijk meteen in Pusher street terecht.

Regels

Je zult wel denken: hippies, softdrugs? Lekkere blog is dit, ik zie alleen maar foto’s van huisjes en een soort tempel.. Hoe kan dat? Dat komt omdat er in Christiania drie regels gelden:
1. Have fun
2. Don’t run
3. No photo’s

christiania

Christiania is een bijzondere bezienswaardigheid in Kopenhagen, het is de moeite waar om het stadje te bezoeken en een kijkje te nemen in deze aparte wereld zo dicht bij het centrum van de de stad.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s