Koninginnedag in Kopenhagen

Plaats een reactie
Uncategorized

Dit jaar voor ons geen Koningslied op het Museumplein, met een bootje over de grachten varen of tompoezen eten voor de buis: Wij vierde deze historische Koninginnedag in Denemarken, op de residentie van de ambassadeur in Gentofte.

Residentie van de ambassadeur

Vaak wordt in het buitenland Koninginnedag op de ambassade gevierd, maar ambassadeur Middeldorp en zijn vrouw nodigde de Nederlandse gemeenschap in Denemarken uit op hun residentie. Een bijzondere plek om de troonswisseling te vieren. In deze blogpost een kort verslag van hoe deze dag er voor ons in het buitenland uit zag.

Koninginnedag 2013 CPH

Receptie

Rond een uur of één begon de receptie op de residentie. Alle genodigden werden vriendelijk ontvangen door de ambassadeur en zijn vrouw. Onder het genot van een hapje en een drankje keken we hoe in Nederland de Nieuwe Kerk langzaam volstroomde voor de inhuldiging.

Koninginnedag op tv

Hier ging het alledaagse leven op 30 april natuurlijk gewoon door. ’s Ochtends zaten wij dan ook keurig in de schoolbankjes en de meeste Nederlanders in Denemarken waren gewoon aan het werk. Voor iedereen die niets van de troonswisseling wilde missen, werden de abdicatie en balkonscène op verschillende televisies in de residentie ’s middags herhaalt.

Speech

Toen de meeste gasten gearriveerd waren hield ambassadeur Middeldorp een speech in zijn tuin. Hij las twee telegrammen voor die hij, namens de Nederlandse gemeenschap in Denemarken, de staf van de ambassade, zichzelf en zijn vrouw, aan Prinses Beatrix en Koning Willem-Alexander had verstuurd. Na de speech en een toost op de nieuwe Koning zongen we met z’n alle het Wilhelmus.

Ambassadeur Middeldorp

Ik moet heel eerlijk zeggen, toen ik al deze mensen het volkslied hoorde zingen vond ik dat bijzonder moment. Het was mooi om te zien dat wij als Nederlanders, sommigen al jaren lang kilometers weg van huis, tijdens zulke gebeurtenissen met elkaar verbonden zijn.

Typisch Nederlands

De Nederlandse ambassade in Denemarken had deze dag ongelofelijk goed georganiseerd. Het voelde echt als ‘thuiskomen’. Heerlijk om weer Nederlands tegen iedereen te kunnen praten en gewoon rookworst, haring, kaas en bitterballen op tafel te zien staan. Al met al een geslaagde Koninginnedag en met een glaasje oranjebitter sloten we deze gezellige middag af.
Oranjebitter

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s