Rosenborg slot

Koninklijk Kopenhagen

3 reacties
Kopenhagen

Sprookjesachtige ophaalbruggen, een rijksschatkamer vol juwelen en Koninklijke balzalen. Denemarken is een van de oudste monarchieën ter wereld en de paleizen hier zijn prachtig! In dit artikel een aantal handige tips en een korte impressie van wat je per paleis kunt verwachten.

Meer dan 1.000 jaar een monarchie

Wie denkt dat we in Nederland Koningsgezind zijn heeft het mis, in Denemarken gaan ze nog een stukje verder. Er marcheert elke dag een parade door Kopenhagen onder het mom van ‘wisseling van de wacht’ en de monarch van het land is erg open.

Het Deense Koningshuis bestaat al meer dan 1.000 jaar en is daarmee één van de oudste monarchieën ter wereld. Verspreid over Denemarken heeft de Koninklijke familie verschillende paleizen. In Kopenhagen kun je drie van deze paleizen bezoeken en dat is zeker de moeite waard!

1. Rosenborg Slot

Als je Kopenhagen en sprookjes zegt dan komt het al snel neer op schrijver Hans Christiaan Andersen, maar vanaf het moment dat je over de ophaalbrug van dit kasteel loopt heb je écht het gevoel dat je een sprookje binnenwandelt en dan heb je de kroonjuwelen in de schatkamer van het paleis nog niet eens gezien! Handig om te weten is dat je in de rijksschatkamer geen foto’s mag maken.

Rosenborg slot

Rosenborg slot Kopenhagen

Rosenborg Slot vind ik persoonlijk het mooiste kasteel in Kopenhagen. Misschien wel onbewust omdat het slot, door architecten Bertel Lange en Hans van Steenwinckel, ontworpen is in Nederlandse Renaissance stijl. Rosenborg Slot Kopenhagen is oorspronkelijk door Christiaan IV gebouwd als zomerresidentie en wordt sinds 1658 gebruikt als rijksschatkamer. Vandaag de dag worden in de kelder van het kasteel de kroonjuwelen van de Deense Koninklijke familie tentoongesteld.

Tip: Als het lekker weer is kun je heerlijk picknicken in Kongens have park, de kasteeltuin van Rosenborg Slot. Het park ligt vlak bij het centrum van Kopenhagen en is de perfecte plek om met een broodje even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

2. Amalienborg

Amalienborg is sinds 1794 de Koninklijke residentie. Het paleiscomplex bestaat uit vier paleizen, in twee van deze paleizen woont de Deense Koninklijke familie.

Amalienborg

Paleizencomplex Amalienborg Kopenhagen

In het paleis van Christiaan VIII is het Amalienborg museum gevestigd. In dit museum zijn de kamers van de Koninklijke familie uit de 19e eeuw gereconstrueerd. Houd er rekening mee dat je in het Amalienborg museum een soort ‘autorisatie’ moet kopen om foto’s te mogen maken. Dit kan aan de balie waar ook de toegangskaarten worden verkocht.

Amalienborgmuseum

Kamer in het Amalienborgmuseum

Als de Koninklijke familie thuis is bewaakt de paleiswacht het fort. Bezoek Amalienborg om 12.00 uur, dan maak je namelijk de wisseling van de wacht mee. De wachters van Rosenborg Slot wisselen de wachters van Amalienborg dan af. Dit is een hele gebeurtenis, compleet met fanfare die voorbij komt macheren.

Amalienborg wacht

Amalienborg wisseling van de wacht

Tip: Ga je zowel het Amalienborg museum als Rosenborg Slot bezoeken? Dan is een combinatieticket voor beide paleizen een aanrader. Deze ticket kost 110 DKK.

Tip: Als je de wisseling van de wacht hebt meegemaakt en het museum bezocht hebt is het tijd om te lunchen. Mijn favoriete lunchroom in de buurt van Amalienborg is Mormors, hier serveren ze heerlijke, verse sappen en de clubsandwich van deze lunchroom is ook echt een aanrader!

3. Christiansborg Slot

Christiansborg Slot vind je op het eiland Slotsholmen. Dit is het eiland waarop Kopenhagen in de elfde eeuw werd gesticht. Het paleis dat er nu staat is het zevende paleis dat op deze plek gebouwd is. In Christiansborg zijn zowel het parlement als de ‘Royal Reception Rooms’ van de Deense Koninklijke familie gevestigd. Als je de televisieserie Borgen volgt komt dit paleis je waarschijnlijk bekend voor. Delen van deze serie, die over het Deense parlement gaat, zijn namelijk daadwerkelijk hier opgenomen.

Slotsholmen Kopenhagen

Slotsholmen Kopenhagen

Christiansborg Slot is het paleis waar de Deense Koninklijke familie haar officiële gasten ontvangt. Het is het paleis waar bijvoorbeeld de ‘balkon scène’ plaatsvindt bij huwelijken en huldigingen. Tijdens de rondleiding door de Koninklijke zalen kom je ook langs de kamer waar dit balkon aan ligt.

Royal Reception Rooms in Christiansborg Kopenhagen

Een van de Royal Reception Rooms in Christiansborg


Naast de Royal Reception Rooms en het Deense parlement kun je op Slotsholmen ook het theater museum, de ruïnes onder het kasteel en de Koninklijke stallen bezoeken.

Tip: Bezoek Christiansborg Slot op zondag, dit is namelijk de enige dag in de week waarop je ook een rondleiding door het parlementsgebouw kunt krijgen.

Advertenties

3 thoughts on “Koninklijk Kopenhagen”

  1. Mooier kun je het niet beschrijven, ben er zelf ook geweest en moet zeggen dat de omschrijvingen niet onder doen voor de indruk die de stad en de bezienswaardigheden op mij hebben gemaakt!

    Like

  2. Pingback: Kopenhagen: Deens Parlement in Christiansborg Slot | Inside City Guide

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s